Останнім часом у міністерствах та офісі Президента одним з питань обговорювали: що робити із законопроектом 10184 “Про державне визнання і підтримку Пласту – Національної скаутської організації України”. Документом, який лежить на підписі у Президента України.

Пласт — гарна організація, але є дві заковики з цим законопроектом. Для чого окремо виділяти законом, адже потім в парламенті черга стоятиме із подібними? І друге… Чому “Пласт – це єдина Національна скаутська організація України”. Це ж, ніби як, дискримінуватиме інші скаутські організації.

Очевидно, що рішення по цьому закону буде політичним. Та історичним…

Пласт не є типовою організацією. Його навіть складно назвати організацією. Це найстаріший і найчисельніший рух української молоді в світі. Ще при створенні, у 1911 році, офіційно було три засновники (насправді, більше), які починали його паралельно.

Так і до сьогодні, це ціннісно-орієнтоване величезне середовище, де дружно співіснують різні – протилежні за політичними і релігійними поглядами – великі і малі неформальні групи й субкультури.

Вважається, що саме новостворені інституції мають врятувати Україну. “Прозорро” і “Дозорро”, НАЗК, НАБУ, САП тощо. Чому окремий закон? Після Революції Гідності масу зусиль було витрачено на будівництво нових інститутів.

Впроваджувалися вони за допомогою законодавчого інструменту – найбільш надійної системи побудови державності.

Пластовий рух – це подібний інститут. Лише не “проти” корупції, а “за” доброчесність. Це унікальний український освітній метод формування цінностей, яких неможливо навчити в звичайній школі.

Пласт сьогодні і впродовж своєї понад столітньої виховної праці будує Україну в серцях дітей. Виховує ціннісного, активного та відповідального громадянина.

Більше 500 пластунів і пластунок загинуло у боротьбі за незалежність України. Із 2014 року маємо вже 6-ро загиблих на фронті (остання втрата – минулого місяця) і десятки із бойовими пораненнями, втраченими кінцівками.

Пластовий рух виховав не лише Степана Бандеру чи Романа Шухевича, але і Богдана Гаврилишина, Любомира Гузара та Христину Фріланд.

Пласт – це та державницька інституція, де доброчесність формувалась кров’ю упродовж 4-5 поколінь: в Січових стрільцях, Армії УНР та УПА, в нацистських і радянських концтаборах.Ми ще багато років будуватимемо інституції у всіх сферах соціального життя,  формуватимемо розвинені моделі громадянського впливу на урядові рішення. Бо виховуємо Новий Люд (теза з пластового славня), який розвиватиме українську економіку, мову і культуру, запускатиме успішні стартапи,

В день, коли парламент ухвалив Закон про Пласт, багато хто написав: “Нарешті!”. Є закон, який допоможе розвинутися цьому руху в Україні. Нарешті в Україні буде масштабуватися через Пласт досвід десятків років демократичних цінностей з усього вільного Світу: від Британії, Канади і США до Австралії.

Тому так – потрібен окремий закон саме про визнання внеску Пласту у розбудову країни. Бо пластовий рух – історично винятковий.

Один із стержнів державності України та національної безпеки, для виникнення яких він серйозно приклався та вкладається щоденно. Сьогодні, зараз, по всьому світу.

Чому ж “Пласт – це єдина Національна скаутська організація України”? Все просто. Виразником світового пластового руху в Україні є організація з назвою: Пласт – Національна Скаутська Організація України. Зареєстровона в Мінюсті ще в далекому 1992 році (із такою назвою – з 1999 року).

І записана ця новела в законі з єдиною метою: запобігти масовому клонуванню саме Пласту та привласнення здобутків пластового руху в Україні.

Запобігти виникненню десятків фейкових організацій “Пласт”. Як, наприклад, було колись із “Українським козацтвом” (після указу Кучми виникли десятки різних козацтв).  Чи як це зараз відбувається із клонуванням партії “Слуга народу”.

***

В Україні немає жодної іншої демократичної державницької інституції, старшої за Пласт, яка би мала такий колосальний досвід демократичного врядування.

Десятиліттями, із безперервною традицією. В постійному протистоянні російській агресії.

Інституалізація через окремий закон – політичне та історичне рішення. Такі закони ще в минулому столітті ухвалені у США, Канаді, Австралії, Ізраїлі, Сінгапурі та інших країнах.

Указ Президента 2008 року “Про заходи щодо сприяння розвитку пластового (скаутського) руху в Україні”  давно вже вичерпав свій потенціал. А оновлена у 2019 році президентська Стратегія національно-патріотичного виховання окремо відзначає пластовий рух та передбачає створення сприятливих умов для його діяльності.

Пласт – Національна скаутська організація України – є єдиним юридичним тілом, яке представляє пластовий рух в Україні. Закон захищатиме цілісність руху, щоб Пласт і надалі залишався єдиним.

Юрій Юзич, голова Наглядової ради Пласту – НСОУ, головний експерт групи РПР “Молодіжна політика”, для УП.Життя

Share This