У Тернопільській області, в Кременецькому районі, біля Свято-Юріївскького монастиря УПЦ Київського Патріархату, відбувся православно-пластовий табір «Земля Велетнів-2017». Вже четвертий рік монастир приймає пластунів з Донеччини. Цього року тут таборували діти з Авдіївки, Маріуполя, Селидового Донецької області та вперше – з Києва. Про особливості цьогорічного таборування розповідають його організатори.

“Проведення табору благословили два владики – архієпископ Тернопільський та Кременецький Нестор й архієпископ Донецький та Маріупольський Сергій.
Теренові ігри і ватри, історичні гутірки та практичні вмілості були основою пластової програми юнаків. Щоденні молитви, духовні бесіди і свята Літургія складали духовну частину таборового життя.
Екскурсії до Замкової гори і краєзнавчого музею у Кременці, до Оптимістичної печери у Королівці, до штабу УПА «Волинь-Південь» в Антонівцях, проща до Божої гори дозволили пластунам ознайомитися з історичними, ландшафтними та духовними перлинами Тернопільщини.
Завдяки друзям з Кременецького районного будинку дитячої творчості діти отримали майстер-класи з мотанки та плетіння. Відомий музикант, композитор й художник-карикатурист Юрій Журавель подарував кожному учасникові табору свою книгу «Битви за Україну» з автографом. Бійці 72-ї ОМБр передали кожному пластуну книгу «25 великих перемог України». Тема перемоги лунала і на історичних гутірках, і на тренінгах, і на духовних бесідах – якими переможцями бачить Отець Небесний своїх дітей, учнів і послідовників.
Навіть холодна цьоголітня погода та тривалі дощі не змогли подолати життєрадісного, переможного настрою таборовиків, бо гостинність місцевих мешканців, смачна таборова кухня і мед з монастирської пасіки створювали атмосферу домашнього затишку. Перебуваючи тут, кожен з учасників табору міг сказати: «І це також моя земля!»
Духівник табору – пл.сен. о. Ігнатій (Воловенко), Тис.

Світлина від Ignatiy Volovenko.

Світлина від Ignatiy Volovenko.
“Побувала два дні на таборі Земля Велетнів, який вже 7 років поспіль проводить курінь “Княгині” під керівництвом подруги Тетяни Переверзєвої, Кн та керманичем виховної програми Наталії Шерекіної. Переважна більшість дітей приїхали з Донецької області, а решта з Києва. Деяким знадобилось більше доби, щоб дістатися місця проведення табору, що недалеко від Кременця, Тернопільскої області – міста, де народилась засновниця куреню Княгині Ірена Богачевська. Учасники доволі швидко розтаборувалися і почали будувати таборові споруди, і в перший день вже мали випробування грозою, шквальним вітром да зливою. Але цей та весь інший час був проведений з користю і в веселій компанії пластових друзів!”
ст. пл. Олена Глазунова, Кн

“Яскравою сторінкою для пластунів сходу України став окружний юнацький православно-пластовий табір «Земля велетнів», який відбувся з 28 червня по 8 липня 2017 р.Б. біля Свято-Юріївського монастиря, що на хуторі Вірля Кременецького району Тернопільської області. Вже всьоме (а на Кременецькій землі втретє) «Земля велетнів» збирає юнацтво станиць Авдіївка, Маріуполь, Селідове, Волноваха, а цього року і станиці Київ для спільних пригод і відкриття духовних та історичних скарбів. 

Традиційно основою легенди табору стала книга (книги!): Біблія, «25 перемог України» Олександра Палія і «Битви за землю рідну» Юрія Журавля. Провід ставив за мету, щоб учасники табору мали можливість побачити перспективи власної історії в контексті перемог України й історії наших славних предків та сучасників, героїв України. Історичні гутірки, духовні бесіди, мандрівки, зустрічі, теренові ігри, тренінгові заняття, майстерки – все це допомагало юнацтву зрозуміти, які якості кожен отримав від Бога; як розвивати в собі корисні звички, як виховувати характер; що кращої долі не варто чекати, а треба готуватись до змін, до перемог. «Будь підготовлений до власної історії» – це гасло табору спонукало пластунів виховувати в собі звичку до перемог. Однією з перемог кожного і всіх як команди стала екскурсія до Оптимістичної печери. Чотири години холодного та темного підземелля були варті того, щоб усвідомити всі правила взаємодії в команді. Навіть дощ, постійний супутник нашого таборування, не заважав, а був своєрідним помагатором в формуванні корисних звичок життя в природі. Табір пройшов, залишивши по собі теплі спогади та надзвичайно корисний досвід.
Дякую команді, яка підготувала та провела табір: о. Олександр (Воловенко), Наталя Шерекіна, Валентина Крутова, Катерина Новицька, Єва Глазунова, Світлана Брагіна, Ірина Панасенко, Катерина Кравцова.
Дякуємо за книги «Битви за землю рідну», передані в якості подарунків для всіх учасників табору Юрієм Журавлем (Юрій Григорович Журавель) і 72-й ОМБр за книги «25 перемог України»; Олені Глазуновій; за підтримку – відділу у справах сім’ї та молоді Військово-цивільної адміністрації м.Авдіїївка; БФ «Карітас-Запоріжжя» та Кременецькому районному будинку дитячої творчості”.

Комендант ОЮВТ “Земля Велетнів-2017”- пл. сен. Тетяна Переверзєва, Кн

Більше фото з табору можна переглянути тут.

Share This