1 листопада 2017 року Віденський осередок Пласту провів акцію на честь 99-ї річниці Листопадового чину – національного повстання на Західно-Українських Землях 1 листопада 1918 року. Програма дня складалася з історичного квесту, офіційного відкриття заходу із нагородженням учасників квесту, панахиди за всіх полеглих героїв націольно-визвольних змагань на Віденському центральному кладовищі, покладення квітів до меморілу воїнам полеглим у Першій світовій війні, “вогника” зі співами стрілецьких пісень та наостанок перегляду фільму “Нескорений”  у парафіальному залі церкви святої Варвари.

Особливістю цьогорічного історичного квесту була його орієнтованість на широкий загал людей, – не тільки для пластунів новаків/новачок та юнаків/юначок та приятелів Пласту, але й для батьків та всіх небайдужих членів української громади Відня.

Учасники квесту перенеслися на 99 років у минуле і відвідали збірну станицю Українських січових стрільців (Lederergasse 20), видаваництво видання “Ukrainisches Korrespondenzblatt” (Josefstädter Straße 43-45), з редактором якого, доктором Костем Левицьким, на жаль, особисто зустрітися не вдалося, оскільки 1 листопада він уже був у Львові, осередок товариства “Просвіта” у Відні (Strozzigasse 32-34).

Мабуть, особливою для кожного учасника стала зустріч із депутатом Державної Ради та Галицького Сойму доктором Євгеном Петрушевичем та його колегою Йосипом Ганінчаком, який через свої знайомства серед польських парламентаріїв зумів отримати польські паспорти для всіх, хто бажав підтримати українське повстання особисто і в той же день відправитися поїздом до Львова.

Увесь квест проводився під грифом “цілком таємно”, тож учасники мали проявити усі свої конспіративні навички, щоб, для прикладу, не попастися австрійським поліцейським. Всі таємні послання та повідомлення були зашифровані (азбукою Морзе, rot13 та ін.), тож потрібно було вміти їх дешифрувати.

У таємному військовому шпиталі всі учасники квесту проходили медичний вишкіл, зокрема вчилися надавати першу медичну допомогу.

Після квесту відбулося офіційне відкриття заходу під стінами музею воєнної історії (Heeresgeschichtliches Museum), гаслом якого, до речі, є фраза “Kriege gehören ins Museum”. Тут ми, вже повернувшись у сьогодення, не можемо не погодитися з геніальною простотою цієї фрази, адже знаємо, що війна, крім руїни та смерті, нічого доброго не приносить.

Після панахиди та покладення квітів на Центральному кладовищі, всі задіяні у попередніх частинах заходу учасники мали змогу підкріпитися піцою, а згодом вивчити та поспівати стрілецьких пісень під час “вогнику”.

Заключною частиною програми став перегляд документального фільму про життя Романа Шухевича – “Нескорений”, в якому також детально висвітлюється діяльність Української повстанської армії під його керівництвом.

Листопадовий чин 1 листопада 1918-го року та події, що слідували по ньому є надзвичайно важливими  у процесі державотворення незалежної України. Тому основною ціллю організаторів заходу було створення можливості всім учасникам зануритися у події 99-річної давнини, а повернувшись у сьогодення, усвідомити себе невід’ємною частиною незалежної української держави та учасником боротьби за неї, яка триває і нині.

Слава Україні!

СКОБ!

http://www.plast.or.at

Share This